E-legitimation

E-legitimation

en elektronisk id-handling.

En e-legitimation är en elektronisk id-handling som visar att du är du, och som du kan använda när du behöver identifiera dig i exempelvis appar och system eller andra typer av digitala tjänster. Handlingen kan också kallas för e-leg, eID eller e-ID, kärt barn har många namn.

Det finns idag fyra typer som är godkända av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) inom både privat och offentlig sektor i Sverige; BankID och Mobilt BankIDFreja eID+, Svenska Pass och Telia E-legitimation.

Inom vård och omsorg finns en femte godkänd variant för säker åtkomst av information som kallas SITHS

Framtiden är här

Möjligheterna med att kunna identifiera någon elektroniskt är oändliga!

Inloggning till en e-tjänst är kanske det första ni tänker på, att ni slipper administrera användarnamn och lösenord,  eller säkerställa att känslig information läses av rätt mottagare. Kanske ni även tänker på miljöbesparingen när ni slipper printa och skicka papper fram och tillbaka för underskrifter?

Men man kan även nyttja elektronisk identifiering och signering i många andra lägen. Till exempel öppna dörrar, larma på/av, starta en bil, kontrollera ålder etc.

Det är bara fantasin som sätter gränserna!

Har du en app eller ett system av något slag som kräver identifiering?

BankID

BankID är en digital identifieringslösning som används för att verifiera en persons identitet på nätet. Lösningen används främst inom banksektorn i Sverige och är baserad på en säker autentiseringsmetod som kallas PKI (Public Key Infrastructure). Genom att använda BankID kan användare logga in på sin internetbank, signera avtal och utföra olika transaktioner på nätet. BankID har blivit en populär och omfattande digital identifikationslösning i Sverige och används också inom andra områden, som exempelvis offentlig förvaltning och sjukvården. Lösningen är utvecklad av flera svenska banker och förvaltas av företaget Finansiell ID-Teknik BID AB. Många är mer eller mindre beroende av BankID idag för att betala räkningar eller kolla sitt saldo utan att behöva använda en bankdosa.

Freja eID

FrejaID är en digital identifieringslösning som möjliggör säker inloggning och identifiering på nätet. Genom att använda FrejaID kan användare undvika att behöva komma ihåg olika lösenord för olika tjänster. Istället kan de använda sin FrejaID-profil för att verifiera sin identitet på olika webbplatser och appar. FrejaID har utvecklats av det svenska företaget Verisec och är baserat på en säker autentiseringsmetod som kallas FIDO2. Lösningen är godkänd av bland annat Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och är ett av flera alternativ för digital identifikation i Sverige. Fördelen med Freja eID är att användaren inte behöver vara ansluten till någon bank, istället sker den fysiska ID-kontrollen (som krävs för Freja eID+) hos något av Freja eID:s 2000 certifierade ombud.

  Kontakta direkt

  Ställ din fråga här så kontaktar vi dig så snart vi kan.

  Tack!

  Vi återkommer till dig inom kort.

  Hälsningar

  Team Rely IT