E-legitimation

E-legitimation

En e-legitimation är en elektronisk id-handling som visar att du är du, och som du kan använda när du behöver identifiera dig i exempelvis appar och system eller andra typer av digitala tjänster. E-legitimation kan också kallas för e-leg, eID eller e-ID, kärt barn har många namn.

Det finns idag fyra e-legitimationer som är godkända av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) inom både privat och offentlig sektor i Sverige; BankID och Mobilt BankIDFreja eID+, Svenska Pass och Telia E-legitimation.

Inom vård och omsorg finns en femte godkänd e-legitimation för säker åtkomst av information; SITHS

Framtiden är här

Möjligheterna med att kunna identifiera någon elektroniskt är oändliga!

Inloggning till en e-tjänst är kanske det första ni tänker på, att ni slipper administrera användarnamn och lösenord,  eller säkerställa att känslig information läses av rätt mottagare. Kanske ni även tänker på miljöbesparingen när ni slipper printa och skicka papper fram och tillbaka för underskrifter?

Men man kan även nyttja elektronisk identifiering och signering i många andra lägen. Till exempel öppna dörrar, larma på/av, starta en bil, kontrollera ålder etc.

Det är bara fantasin som sätter gränserna!

Har du en app eller ett system av något slag som kräver identifiering?

BankID

BankID är den vanligaste e-legitimationen på marknaden, och är ett samarbete och gemensamt varumärke mellan flera banker.

Freja eID

Med Freja eID behöver användaren inte vara ansluten till någon bank, istället sker den fysiska ID-kontrollen (som krävs för Freja eID+) hos något av Freja eID:s 2000 certifierade ombud.

  Kontakta direkt

  Ställ din fråga här så kontaktar vi dig så snart vi kan.

  Tack!

  Vi återkommer till dig inom kort.

  Hälsningar

  Team Rely IT